Tips veilig handelen

De eerste keer dat je met een verkoper handelt, kun je beter voorzichtig zijn. Je weet immers nooit zeker of die verkoper zich aan de gemaakte afspraken houdt. Ook wanneer je zaken doet met een koper is het verstandig om alert te blijven. Wij zetten daarom graag een paar tips voor je op een rij:

Tips voor veilig kopen:

 1. Zoek de adverteerder op via internet. Gebruik hierbij zoveel mogelijk gegevens van de adverteerder. Als de verkoper onbetrouwbaar is, is de kans groot dat slachtoffers hun verhaal op fora hebben gedeeld of aangifte hebben gedaan. Kijk daarom ook op de website van de politie
 2. Beweert de verkoper een bedrijf te zijn? Controleer dit via de Kamer van Koophandel
 3. Ga na of je handelspartner een geverifieerd verkoper is. Van een geverifieerde verkoper zijn de volledige naam- en adresgegevens bij Speurders.nl bekend. Als een geverifieerde verkoper het artikel niet verstuurt, kun je een beroep doen op onze kopersverzekering
 4. Haal je producten persoonlijk op. Dan kun je met eigen ogen zien of het product aan je verwachtingen voldoet. Spreek nooit af op een afgelegen plek en neem geen grote sommen geld mee.
 5. Vraag om exacte eigenschappen van het artikel en bewaar alle informatie. Bewaar ook het eventuele e-mailcontact, de betalingsbewijzen en een kopie van de advertentie (inclusief foto’s). Als er dan iets misgaat, sta je juridisch sterker.
 6. Maak duidelijke afspraken. Spreek af wie de transportkosten en eventuele transportverzekering betaalt. Meer informatie over het verzenden en ontvangen van spullen vind je op de pagina van PostNL.
 7. Deel het risico met de verkoper. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je vooraf een gedeelte van het bedrag betaalt. Nadat je het product hebt ontvangen, betaal je het overige gedeelte.
 8. Laat de verkoper het product eventueel versturen met Betaalservice (Rembours). Je betaalt het product dan pas bij ontvangst. Nadeel hiervan is wel dat je het pakket pas kunt inzien als de betaling reeds is voldaan.
 9. Wees alert bij extreem lage prijzen en in het Engels geschreven advertenties. Wanneer gewilde producten tegen extreem lage prijzen worden aangeboden, is het vaak ook te mooi om waar te zijn.
 10. Pas op met betalingen via Western Union. Bij deze bank kunnen mensen anoniem geld opnemen. Verkopers die de betaling via Western Union willen laten verlopen, zijn vaak minder betrouwbaar.

Tips voor veilig verkopen:

 1. Wees duidelijk. Stel de koper op de hoogte van een eventuele beschadiging aan het artikel. Zo voorkom je eventuele conflictsituaties.
 2. Lever het product persoonlijk af. Als je het artikel persoonlijk aflevert, heb je meer controle over hoe de betaling plaatsvindt.
 3. Verdeel de risico’s. Wacht met het leveren van het artikel totdat een gedeelte van het aankoopbedrag op je rekening staat.
 4. Verstuur het artikel aangetekend, zodat je een verzendbewijs krijgt waarmee je kunt aantonen dat je het artikel hebt verstuurd. 
 5. Kijk uit voor kopers die met een buitenlandse cheque willen betalen. Cheques van buitenlandse banken kunnen ongedekt of vals zijn.
 6. Pas op bij in het buitenland (o.a. Nigeria) wonende kopers of verkopers, waarbij producten moeten worden opgestuurd. Voor meer informatie over malafide kopers uit het buitenland verwijzen wij graag naar onze pagina over het voorkomen van oplichting


Let op:
 
Geen enkele bank maakt gebruikt van het PayPal systeem om overboekingen te parkeren tot de verzending door de verkoper heeft plaatsgevonden. Mocht dit voorgesteld worden door een verkoper, meld dit aan de servicedesk. 

 

Heb je meer vragen? Stel ons een vraag.