Tips aanschaf huisdier

Een dier is GEEN impulsaankoop!

De dierenrubriek is, net als vele anderen, een populaire rubriek op Speurders.nl die voorziet in een behoefte van een grote groep gebruikers. Vele dieren vinden hierdoor een goed, nieuw tehuis.

Wie een huisdier wil aanschaffen, moet zich van tevoren goed realiseren dat zo’n dier veel tijd, geld, ruimte en energie kost. Dikwijls ontstaan problemen doordat huisdieren ondoordacht en om de verkeerde redenen worden gekocht.  Koop daarom nooit impulsief een huisdier!

 

Belangrijk: Stel jezelf de volgende vragen voordat je een huisdier aanschaft: 

 • Waarom wil ik een huisdier?
 • Heb ik genoeg tijd om het dier voldoende aandacht te geven?
 • Heb ik genoeg tijd en geld om mijn huisdier goed te verzorgen?
 • Past het dier bij mijn persoonlijkheid en woonsituatie?
 • Wie zorgt voor mijn huisdier als ik op vakantie ga?

Kijk op deze informatiepagina van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) voor meer vragen die je jezelf kunt stellen om een impulsieve aankoop te voorkomen.


Wat voor dier past het best bij je?

Het hebben van een huisdier is pas echt leuk als je het dier de aandacht en verzorging kunt geven die het nodig heeft. Bedenk dus goed of het dier past bij je persoonlijkheid en je woonsituatie. Op de website van de Dierenbescherming kun je op het Kennisplein een schat aan informatie vinden over de diverse dieren.  Zo kun je bijvoorbeeld de huisdierentest doen om te kijken wat er eigenlijk allemaal bij komt kijken. Na afloop van de test weet je nog veel beter waar je aan toe bent met de aanschaf van een huisdier. Ook op de website van de Rijksoverheid kun je je laten informeren. 

Ben je geschikt voor een hond? Doe de test  
Ben je geschikt voor een kat? Doe de test 

Lees meer over de aanschaf en verzorging van een hond 
Lees meer over de aanschaf en verzorging van een kat 
Lees meer over de aanschaf en verzorging van kleine huisdieren

Huisdier kopen? Lees eerst de huisdierenbijsluiter!

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft voor allerlei soorten dieren huisdierenbijsluiters beschikbaar: voor zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën, vissen en ongewervelden. Deze zijn gratis te downloaden. De bijsluiters geven voor allerlei soorten dieren betrouwbare informatie over het gedrag, de gewenste huisvesting, de verzorging en de voeding. Maar ook over ziekten en erfelijke aandoeningen, risico's bij het hanteren van het dier, de benodigde ervaring en een inzicht in de kosten die het houden van dit dier met zich meebrengt. Lees deze bijsluiter voordat je tot aanschaf overgaat. Zeker als je voor het eerst een dier wilt kopen. Kijk hier voor de Huisdierenbijsluiters.

Hoe herken je een goede fokker?

 • De fokker heeft een erkend bewijs van vakbekwaamheid, is aangemeld bij het Bureau I&R-HKB en heeft een UBN-nummer. Vraag de fokker naar dit nummer. Fokkers die niet bedrijfsmatig fokken (minder dan ca. 4 nesten of ca. 20 pups per jaar) hoeven hieraan niet te voldoen.
 • De fokker heeft een goede naam bij de rasvereniging (controleer dit op voorhand).
 • De fokker heeft niet veel nestjes tegelijk en heeft niet allerlei verschillende soorten pups zitten.
 • De fokker stelt vragen aan een potentiële koper, om te zien of het dier goed terecht komt.   
 • De fokker geeft het dier niet eerder mee dan de wettelijk vastgelegde minimum leeftijd. Bij pups is deze minimaal 7 weken.
 • Informeer naar goede rasverenigingen of fokkers bij de Raad van Beheer. Kijk daarvoor op www.raadvanbeheer.nl. Beoordeel ook de omstandigheden van het dier kritisch:
  • Het dier moet in een schone, warme, tochtvrije ruimte zitten.
  • Het dier is levendig, zit goed in de vacht en heeft stralende, schone ogen.
  • Je krijgt het moederdier te zien.
  • Het dier bevindt zich in een omgeving die sociaal gedrag stimuleert.
  • Het dier heeft alle noodzakelijke inentingen gehad.
  • Het dier is gechipt en geregistreerd.

Wees extra alert wanneer:

 • In een advertentie meerdere (populaire) rassen vermeld staan. Check ook de andere advertenties van de verkoper.
 • De pup relatief goedkoop is. Malafide fokkers verkopen pups vaak tegen prijzen die ver onder de marktprijs liggen.
 • De pup die je wil kopen uit het buitenland komt of bij een dierenspeciaalzaak wordt aangeschaft. Je kunt hier niet controleren hoe en in welke omgeving het dier is opgegroeid.
 • De verkoper niet in persoon wil handelen en om een vooruitbetaling vraagt (bijvoorbeeld via Western Union of MoneyGram).

 

Belangrijke tips voor aanschaf van een huisdier

 • Koop nooit impulsief een huisdier. Handel in persoon zodat je het dier en de omstandigheden waarin het dier is opgegroeid kunt inspecteren.
 • Lees altijd eerst de LICG Huisdierenbijsluiter, dan weet je waar je op moet letten.
 • Zorg dat je zich bij de koop van een huisdier houdt aan de minimale wettelijke speenleeftijd waarop jonge huisdieren van hun moeder gescheiden mogen worden. Deze leeftijd is voor honden en katten 7 weken en voor konijnen 4 weken.
 • Zorg dat je vooraf controleert of een hond is gechipt en geregistreerd.
 • Wees ervan bewust dat onder rashonden erfelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Een overzicht kun je vinden in de RashondenWijzer van Dier&Recht.
 • Informeer vooraf naar de benodigde inentingen. Zo moet een pup een keer ingeënt zijn en een wormenkuur gehad hebben. 

Malafide dierenhandel

Zoals gezegd, vele dieren vinden een goed, nieuw tehuis. Echter komt het helaas ook op voor dat een kleine groep minder goede bedoelingen heeft. Een voorbeeld hiervan zijn malafide dierenhandelaren, 'broodfokkers' in de volksmond. Dit zijn fokkers die het financiële gewin voorop stellen en aan het welzijn van het dier minder tot geen aandacht besteden. Dit uit zich bijvoorbeeld in het te vroeg weghalen van dieren bij hun moeder. Het is daarom van groot belang, dat gebruikers zich goed verdiepen in een potentiële aankoop, temeer wanneer het een dier betreft. Vanuit Speurders.nl adviseren we onze gebruikers te allen tijde om vooral in persoon te handelen. Er gaat niets boven een persoonlijke inspectie. 

Handhaving

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie besteedt extra aandacht aan hondenhandel. Zij richt haar controles op de regels gesteld in het Honden- en Kattenbesluit '99 (HKB), de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD) en de Transportverordening. De controles van de nVWA richten zich voornamelijk op bedrijfsmatige houders, de zogenaamde HKB-plichtigen. Dit zijn ondernemers die in een aaneengesloten periode van 12 maanden meer dan 20 honden en/of kitten verkochten, afleverden of in bewaring hadden (ook wanneer dit gebeurt zonder winstoogmerk). Controles bij particulieren vinden over het algemeen plaats door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID).

Dierenleed melden: 144 Red een dier!

Als je tijdens je zoektocht naar een huisdier geconfronteerd wordt met dierenleed (zoals verwaarlozing) dan kun je dit melden bij 144 Red een dier. Dit is een overheidsinitiatief waarin de diverse hulpdiensten samenwerken. Afhankelijk van de melding wordt de Politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Je kunt bellen met 144. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar tegen lokaal tarief. Zorg dat je de volgende informatie bij de hand heeft voordat je belt: 

 • Om wat voor dier gaat het?
 • Wat is de exacte locatie waar het dier zich bevindt?
 • Wat is er precies aan de hand?
 • Je eigen gegevens (naam, adres, woonplaats, telefoonnummer).

Lees meer informatie over het melden van dierenleed

Handige links

Heb je meer vragen? Stel ons een vraag.