Heling en verboden objecten handel

Legaal of niet

Speurders.nl is een platform waar kopers en verkopers samen kunnen komen door advertenties te plaatsen en te reageren op elkaars aanbod. De verkoop van dit aanbod gebeurt buiten Speurders.nl om. De verkoop en aankoop van objecten en diensten is alleen toegestaan als de handel hierin niet is verboden door nationale of internationale wet- en regelgeving. Daarnaast hanteert Speurders.nl haar eigen advertentie regels; objecten en diensten die tegen deze regels zijn worden verwijderd. Speurders.nl behoudt zich het recht om uitzonderingen op deze regels te maken. 

Echter kunnen deze regels niet voorkomen dat kwaadwillende gebruikers advertenties kunnen plaatsen en op advertenties kunnen reageren. Het kan zomaar gebeuren dat je een nieuwe mobiel gekocht hebt en dat je deze wil doorverkopen, dat deze gestolen blijkt te zijn. Je bent dan, zonder dat je daarvan bewust bent, schuldig aan heling en de koper is daarmee medeplichtig. Het is daarom belangrijk dat je zelf maatregelen neemt om jezelf hier tegen te beschermen:

  • Controleer of je het object mag (ver)kopen. Mag je als gebruiker het product doorverkopen? Wij kunnen de kwaliteit, legaliteit en juistheid van de aanbiedingen niet controleren.
  • Controleer of het aangeboden product legaal is. Bepaalde producten zijn bij wet verboden te verkopen, denk daarbij aan medicijnen enzo. 
  • Controleer of de verkoper geen namaak of gestolen waar verkoopt. (Als gebruiker ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk om na te gaan of het aanbod, de verkoop en de koop van bepaalde goederen of diensten wettelijk is toegestaan).

Mocht je twijfelen of het product aanboden mag worden, neem dan contact met ons op. 


Heling voorkomen

Dieven verdienen geld aan de verkoop van gestolen spullen. Het illegaal kopen en verkopen van gestolen spullen noemen we heling. Het is niet toegestaan om gestolen spullen te kopen. Hoe kun je voorkomen dat je je schuldig maakt aan heling?

Let bij de aankoop op de volgende punten:

  • Is de prijs realistisch of is deze te mooi om waar te zijn?
  • Is de verkoper duidelijk in de afkomst van het product of geeft hij/zij ontwijkende antwoorden?
  • Wil de verkoper niet bij hem thuis wil afspreken, maar bijvoorbeeld bij een loods of een niet bestaand adres?
  • Geeft de verkoper geen contactgegevens op en is hij/zij alleen per e-mail te bereiken?
  • Kan de verkoper geen aankoopbewijs overhandigen;
  • Verkoopt de verkoper het product als nieuw zonder de originele verpakking en/of garantiebewijs.

Voor meer informatie kun je op de website www.stopheling.nl van de Politie terecht. Hier kun je checken of een product met een serienummer als gestolen geregistreerd staat bij de Politie. Ben je op zoek naar een nieuwe fiets? Controleer eerst of de fiets als gestolen geregistreerd staat in het landelijke fietsdiefstal register.

Twijfel je nog steeds? Zie dan van de koop af! 

 

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

0 Opmerkingen

Artikel is gesloten voor opmerkingen.