Veiligheid

De eerste keer dat je met een verkoper handelt, kun je beter voorzichtig zijn. Je weet immers nooit zeker of die verkoper zich aan de gemaakte afspraken houdt.

Tien tips voor veilig kopen:

 1. Check de adverteerder via internet. Zoek de adverteerder op  via internetzoekmachines en  https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html  a.h.v. naam, telefoonnummer, e-mailadres, bankrekeningnummer en/of IP Adres. Indien de verkoper onbetrouwbaar is , is de kans groot dat slachtoffers aangifte hebben gedaan of hun verhaal op fora hebben geplaatst.
 2. Beweert de verkoper een bedrijf te zijn? Controleer dit via de Kamer van Koophandel. 
 3. Ga na of je handelspartner een geverifieerd verkoper is: Sommige verkopers zijn geverifieerd.
  Dat betekent dat hun volledige naam- en adresgegevens bij speurders bekend zijn. Als een geverifieerde verkoper het artikel niet verstuurt, kun je een beroep doen op onze kopersverzekering. Meer informatie over de kopersverzekering vind je hier.
 4. Wees alert bij extreem lage prijzen en Engelse advertenties: als gewilde producten tegen extreem lage prijzen worden aangeboden, kun je beter voorzichtig zijn. Zeker als het om Engelse advertenties met moeilijk te achterhalen e-mailadressen gaat, zoals: yahoo.com, gmail.com, lycos.com, of hotmail.com.
 5. Haal je producten persoonlijk op: Dan kun je met eigen ogen zien of het product aan je verwachtingen voldoet. Spreek nooit af op een afgelegen plek en neem geen grote sommen geld mee.
 6. Vraag om exacte eigenschappen van het artikel en bewaar alle informatie. Bewaar ook het eventuele e-mailcontact, de betalingsbewijzen en een kopie van de advertentie (met foto’s). Als er dan iets misgaat, staat je juridisch sterker.
 7. Maak duidelijke afspraken: Spreek af wie de transportkosten en eventuele transportverzekering betaalt. Meer informatie over het verzenden en ontvangen van spullen vindt je op de PostNL pagina
 8. Betaal in twee termijnen: Als je via bank of giro betaalt, weet je nooit zeker of de verkoper het artikel ook verstuurt. Je kunt daarom afspreken dat je een gedeelte van het bedrag voor- en een gedeelte na de levering betaalt. Dan delen de koper en de verkoper de risico’s. Doe beter geen betalingen via Western Union. Bij deze bank kan anoniem geld opgenomen kan worden en verkopers die de betaling via Western Union willen laten lopen, zijn vaak dan ook minder betrouwbaar.
 9. Dien een klacht in: Zie je een advertentie die in strijd is met de regels van Speurders, laat het ons dan weten. Dat kan via de link ‘klacht indienen’, die links onder de advertentie staat. Vervolgens zullen wij de advertentie controleren en zo nodig actie ondernemen.
 10. Versturen onder rembours: Vraag of de verkoper het artikel onder ‘rembours’ verstuurt. Let op: Je kunt dan vooraf niet bekijken, of het artikel aan je verwachtingen voldoet.

  Ook als je niet eerder zaken deed met een koper, kun je beter voorzichtig handelen. Want je weet nooit 100% zeker of een koper betaalt als hij zijn artikel eenmaal heeft ontvangen.
 

Zes tips voor veilig verkopen:

 1. Persoonlijk afleveren en afrekenen: Als je het artikel persoonlijk aflevert, weet je zeker dat je betaald krijgt.
 2. Wees duidelijk: Stel de koper op de hoogte van een eventuele beschadiging aan het artikel. Zo voorkomt je eventuele conflictsituaties.
 3. Kijk uit voor kopers die met een buitenlandse cheque willen betalen: Cheques van buitenlandse banken kunnen ongedekt of vals zijn.
 4. Pas op bij in het buitenland (o.a. Nigeria) wonende kopers of verkopers, waarbij producten moeten worden opgestuurd. Voor meer informatie over malfide kopers uit het buitenland: zie topic voorkom oplichting.
 5. Verdeel de risico’s: Wacht met het leveren van het artikel totdat een gedeelte van het aankoopbedrag op je rekening staat. Op deze manier delen de koper en verkoper de risico’s.
 6. Verstuur het artikel aangetekend, zodat je een verzendbewijs krijgt waarmee je kunt aantonen dat je het artikel hebt verstuurd. 

  Let op: 
  Geen enkele bank maakt gebruikt van het PayPal systeem om overboekingen te parkeren tot de verzending door de verkoper heeft plaatsgevonden. Mocht dit voorgesteld worden door een verkoper, meld dit aan de servicedesk via het contactformulier.

 

Heb je meer vragen? Stel ons een vraag.